Hvorfor lever nogle forældre gennem sine børn – og hvorfor er det forkert?

Ifølge en studie fra PLOS ONE tidsskriftet, er der nogle forældre, som har større sandsynlighed for at leve gennem sine børn, når de ser dem som en del af dem selv. I disse tilfælde håber forælderen at barnet udlevet deres braste drømme. 

Ideen om at visse forældre lever gennem sine børn går dog længere tilbage i historien. Det går helt tilbage til Sigmund Freud og Carl Jung, som begge havde teorier om dette fænomen. 

Men ifølge Eddie Brummelman fra Utrecht University i Holland havde ingen testet denne teori før og derfor besluttede Brummelman sammen med sine kollegaer at teste teorien. 

I studiet deltog 73 forældre for 8-15 år gamle børn, hvoraf 89 procent af dem var mødre. Først og fremmest blev forældrene spurgt om hvor meget de så barnet, som en del af dem selv. Herefter blev de bedt om at notere enten deres egne mislykkede ambitioner eller en vens mislykkede ambitioner.

Bagefter de havde skrevet dette ned, svarede forældrene på spørgsmål om deres ønske om at havde deres børn udleve de ambitioner, som de aldrig selv formåede at udleve. 

At reflektere om en vens mislykkede ambitioner påvirkede ikke forældres ønsker for sine egne børn. Men når forældrene reflekterede over deres egne knuste drømme, begyndte de at håbe at børnene kunne udleve de drømme. Desto mere de så børnene som en forlængelse af dem selv, desto højere ønskede de at barnet udlevede de uopfyldte ambitioner.

Er det forkert at leve gennem sine børn?

Ifølge Brummelman er det ikke blevet testet hvorvidt det skader børn at forældrene lever gennem dem. Der er nogle, som mener at det kan gøre børnene mindre selvstændige eller lægge et pres på dem. 

Netop presset kan være farligt for børnene. Nu til dags er livet utroligt krævende for de nyere generationer. Vi deler alt (for meget) på de sociale medier og ender med at sammenligne os mede hinanden. 

Derfor skal forældre være ekstra opmærksomme på hvorvidt de kommer til at skubbe sine børn mere og mere. Det kan være at barnet ikke er klar til at blive den næste nye Messi, eller til at få topkarakterer i skolen og det er helt normalt. 

Vi kan ikke fremme børnenes udvikling, og vores personlige udvikling kræver altid tid og energi. Barnet skal have tid og plads til at udvikle sig i sit eget tempo. 

Faktisk hjælper forældre, som lever gennem sine børn, overhovedet ikke. Børn, der har krævende forældre, ender ofte op med ikke at kunne præstere på grund af deres angst for oplevelsen i sig selv. Ofte ses det også at barnet ender med at give op med sporten eller aktiviteten, og det er jo ikke målet. Målet er at de skal have det sjovt. 

Hvordan ved jeg om jeg lever gennem mit barn? 

Måske læser du denne artikel fordi du frygter at du lever gennem dit barn. Du kan stadigvæk vende tallerken, og det er aldrig for sent. 

Spørg dig selv om du skubber dit barn til at lære at spille klaver eller at blive god til en sport, selv når barnet ikke længere har lyst. Spiller dit barn kun for at tilfredsstille dig? Er der tegn på at han eller hun ikke længere nyder denne aktivitet? Hvad fortæller svarene dig?

I sidste ende handler forældreskab ikke om os, men om at hjælpe vores børn med at udvikle sig på positiv vis. 

Copyright © 2023 kidsnyt.dk