Derfor er leg vigtig for børnenes udvikling

Både børn og voksne udvikler sig, når de leger. Leg er essentiel for børnenes udvikling, men det er skam også vigtigt at de voksne leger en gang imellem. Det kan du læse meget mere om i denne artikel.

Du bliver aldrig for gammel til at lege, men du bliver gammel, når du ikke leger længere. Det har den administrerende direktør fra Lego Jørgen Vig Knudstorp tidligere udtalt og det er sandt. Det er vigtigt at bruge fantasi og kreativitet, når vi fx spiller spil online med en Comeon bonuskode og vi kan naturligvis også lege offline. 

Sunde fordele ved at blive kildet 

Et glimrende eksempel er at blive kildet eller at kilde en anden. Vi kilder ofte babyer og småbørn for at få dem til at grine og selvom det er en stor fordel, er det ikke den største. Det siges at være en antik metode til at skabe og at styrke sociale bånd. 

Charles Darwin skrev endda om det i 1872 og han bemærkede at det måske er en metode til at give udtryk for humor, og det gælder især dem, der ikke er gamle nok til at forstå jokes. Derudover siges det også at kilde et øre kan hjælpe med at reducere stress i hjertet. 

Det hjælper børn med at forbedre deres sproglige færdigheder

Det er vigtigt at børn leger med hinanden, men det er også vigtigt at de leger med ord. Et forskningsprojekt af TrygFondens Børneforskningscenter på Aarhus Universitet har vist at småbørn kan udvikle deres sprogforståelse og få et større ordforråd, når de leger med ord.

Projektet undersøgte 252 legestuegrupper og vuggestuer i 13 danske kommuner og her kom forskerne frem til at børn i alderen mellem halvandet år og tre år udviklede deres sprogforståelse og ordforråd med et sted mellem 9 og 40 procent, når de legede med ord med det pædagogiske personale i 20 uger. 

Børn skal lære at sætte grænser ude i naturen 

Vi er mere og mere forsigtige, når det kommer til vores børn, og det betyder at vi går i den forkerte retning. Det kan især hjælpe børn at lege mere vildt ude i naturen i skove og andre rå omgivelser. 

Nu til dags kommer børn desværre kun halvt så meget ud i den grønne natur, sammenlignet med deres bedsteforældre og der er mange børn som ikke engang har snittet med en dolk eller brændt sig på en brændenælde. 

Hvis dit barn hopper i vandpytter, skal du ikke gå i panik over at deres tøj bliver beskidt. Fokusér i stedet på at klæde barnet på i tøj, som kan tåle at blive beskidt. 

Ifølge Stine Blæsild, som er pædagogisk leder i Skovager Dagsinstitution lærer børnene at finde sine egne grænser, når de løber rundt ude i naturen. Børnene skal have mere eller mindre frie tøjler til at lege mere vildt og tage chancer, når de leger ude i de rå omgivelser. Denne udvikling er skelsættende, når det kommer til hvordan børnene vil kunne stå imod udfordringer senere i deres liv. 

Hvis vi som voksne fortæller børnene hvad de må og hvad de ikke må, ender vi op med at sætte en stopper for deres gåpåmod og deres nysgerrighed. Det handler om at bruge de rette ord og lærer børnene, men ikke at begrænse dem. Hvis barnet fx kravler op i et træ, kan det anbefales at sige “hold godt fast” i stedet for at sige “lad være” eller “pas på”. 

Copyright © 2023 kidsnyt.dk